O Gün İçin Bir Şemsiye
Wilhelm Genazino
O Gün İçin Bir Şemsiye’nin kırk altı yaşındaki anlatıcısı, bir “ayakkabı denetçisi”dir. Satışa sunulacak yeni modelleri test etmek için Frankfurt sokaklarında henüz sadece kendisinin giyebildiği ayakkabılarla gezinir. Hayatta kendi yolunu bulamamıştır, ama yolda eski aşklarını, arkadaşlarını ve anılarını bulur. Bir “varış noktası” yoktur görünürde, ama her adımda insan ruhunun görünmez yerlerine biraz daha yaklaşır. Sadece sokaklarda değil, bilincin coğrafyasında da yürür ve sıradan görünen bir insanın ne denli sıradışı olabileceğini düşündürür. Varoluşsal sorgulamalar için alışılmadık ölçüde canlı üslubu ve keskin gözlem gücüyle eşyaya ve insanlara her baktığında hayatın bize unutturmaya çalıştığı bir gerçeği hatırlatır: Yine hayatın kendisini.
Hayatlarının yağmurlu ve uzun bir günden, bedenlerinin de o gün için gereken bir şemsiyeden başka bir şey olmadığını hissetme noktasına gelmiş insanların, Wilhelm Genazino’yla derin ve keyifli bir yürüyüşe çıkacakları O Gün İçin Bir Şemsiye’yi Çağlar Tanyeri Almanca aslından çevirdi.
- Ömer Türkeş, “Sahnenin Dışındakiler”, Radikal Kitap, 04.07.2014.
- O Gün İçin Bir Şemsiye, “idefix 2014’ün Öne Çıkan 50 Romanı Listesi”nde: http://www.idefix.com/kitap/sf2014_best100.asp?sira=33
- Esra Ertan, “Bir Erkeğin Topografyası”, SabitFikir, 2014 Temmuz: http://www.sabitfikir.com/elestiri/bir-erkegin-topografyasi
Bu kitabı neden yayımladık?
Akıcı, ironik üslubu ve ince gözlem gücüyle son dönem Alman yazarlarının en iyilerinden biridir Genazino. Sıradan bir kişiyi, hatta sıradan kişinin sıradan bir anını mercek altına aldığında bize gösterdikleriyle etkileyici bir yazar… O Gün İçin Bir Şemsiye’yi bu usta yazarın yeteneğini ve sanatını en iyi temsil eden kitaplarından olduğu için yayımladık.