Ahlak Mektupları
Kitap Adı Ahlak Mektupları
Yazar Seneca
Yayıncı Jaguar Kitap
Çeviren Doç. Dr. Türkân Uzel
Editör Ali B. Kaya
Sayfa Sayısı 500 Sayfa
ISBN 9786058259393
Paylaş

Ahlak Mektupları

Seneca

Seneca, mektuplarına Lucilius’unu selamlayarak başlamıştı: Seneca Lucilio suo salutem!

Fakat onun bu seslenişi sadece dostu Lucilius’ta değil, iki bin yıl boyunca birçok nesilde karşılık buldu. Öyle ki, Ahlak Mektupları, birçok büyük kitabın, hatta Avrupa düşüncesinin kaynakları arasında yer aldı: “Fransız Seneca” olarak da adlandırılan Montaigne’in en çok etkilendiği eser Ahlak Mektupları’ydı. Erasmus, Seneca’nın mektuplarını ve yazılarını gururla yayımladı. Shakespeare, Marlowe, Bacon gibi birçok edebiyat devi Ahlak Mektupları’ndan beslendi. Aforoz edildiğinde tüm kitaplığını geride bırakmak zorunda kalan Spinoza’nın yanına aldığı Ahlak Mektupları, Marx’ın Latin ve Yunan düşüncesine açılan kapısı oldu. Yüzyıllar boyunca yaşam, ölüm, dostluk, sanat, erdem, felsefe, Tanrı, iyi ve kötü, yalnızlık, iktidar gibi insanı ilgilendiren her konuda bir “bilge”ye danışmak isteyen insanlar öncelikle Ahlak Mektupları’na başvurdu.

Seneca’nın ölümünden kısa bir süre önce kaleme aldığı ve bugün klasik edebiyatın başyapıtı sayılan Ahlak Mektupları’nı Türkân Uzel Latince aslından çevirdi.

Bu kitabı neden yayımladık?

Daha önce Doğa Araştırmaları adlı eserini yayımladığımız Seneca’nın Ahlak Mektupları sadece onun düşüncelerini değil tüm Roma kültürünü, medeniyetini, Stoa felsefesini temsil eden büyük bir yapıt. Deneme türünün de ilk örneklerinden (belki de en önemlisi) diyebileceğimiz bu kitap, böylece “birey”i de tüm yönleri ile göz önüne sererek yeni bir biçim yaratmıştı ve böylece 1500 yıl sonra doğacak olan Denemeler’e öncülük etmiştir. Bu başucu kitabını ne zaman istersek rastgele bir yerden okumaya başlayıp kendimizi 2000 yıl öncesinden gelen bir bilgeliğe, edebi bir ustalığa, dürüst ve zeki bir kaleme kaptırabilelim diye yayımladık.

Seneca

Yazar Hakkında Seneca

Roma’nın yetiştirdiği en önemli düşünür ve yazarlardandır. Babası “Yaşlı Seneca” olarak bilinen bir retorik öğretmeni ve hatipti. Ancak Seneca, babasının karşı çıkmasına rağmen felsefeyi seçti. Pompei ve Mısır seyahatlerinden sonra Roma’ya tekrar döndüğünde yirmi sekiz yaşındaydı ve avukatlık yapmaya başladı. Zamanla imparatorluğun mali işlerinden sorumlu makama kadar yükseldi. Ancak İmparator Caligula ile arası açıldı ve ölüm cezasına çarptırıldı. Arkadaşları sayesinde bu infazdan kurtuldu. Başka imparatorlarla da çalıştı ve nihayet devlet işlerinden ayrılınca kendisini tamamen felsefeye verdi. Yeni Stoa ya da Roma Stoa’sı denilen akımın en önemli üç temsilcisinden biri oldu. (Diğer ikisi Epiktetos ve Marcus Aurelius’tur.) Önemli tiyatro eserleri ve felsefi mektuplar da yazan Seneca, İ.S. 65 yılında İmparator Nero’ya karşı yapılacak bir suikaste adının karışması sonucu -ki birçoklarına göre Seneca’nın bu olayla ilgisi yoktu- Nero tarafından “intihar cezası”na çarptırıldı. Seneca, bileklerini keserek intihar etti. Eşinin de, aynı yöntemle intihara teşebbüs ettiği ancak Nero’nun emriyle kurtarıldığı söylenir.

Yayımladığımız Diğer Kitapları