Çelik Fırtınalarında
Kitap Adı Çelik Fırtınalarında
Yazar Ernst Jünger
Yayıncı Jaguar Kitap
Çeviren Tevfik Turan
Sayfa Sayısı 320 Sayfa
ISBN 9786257027007
Paylaş

Çelik Fırtınalarında

Ernst Jünger

I. Dünya Savaşı’na genç bir teğmen olarak katılan Alman edebiyatının büyük ve tartışmalı ismi Ernst Jünger, bu savaştan on dört yara, beş madalya ve birçoklarınca “belki de yazılmış en iyi savaş anlatısı” olarak tanımlanan bir başyapıtla, Çelik Fırtınalarında ile döner. Kitap yayımladığında henüz yirmi beş yaşında olan Jünger için, savaş edebiyatına bambaşka bir boyut kazandırmasından dolayı “20. yüzyılın Homeros’u” bile denilmiştir.

Çelik Fırtınalarında, yazıldıktan tam bir asır sonra, Tevfik Turan’ın Almanca aslından çevirisiyle ilk kez Türkçede…

Bu kitabı neden yayımladık?

Ernst Jünger geçen yüzyılın hakkında en çok konuşulan, tartışılan yazarlarından biri ve bu kitap da onun en bilinen eseri, başyapıtı. Çelik Fırtınalarında, hem üslubu hem de savaşa bakış açısıyla alışılmışın dışında bir anlatı. Jünger’in alışılmış bir savaş karşıtı tutum takınmaksızın, savaşı ve savaşın perde arkasını olduğu gibi resmederek savaşın ne menem bir vahamet olduğunu aktarışı; üstelik bunu henüz yirmi dört yaşındayken başarabilmesi, yazarı ve eseri savaş edebiyatı külliyatı içerisinde hayli özel bir yere koyuyor. Bu nedenle bu kitabı yayımlamakta tereddüt etmedik. Ayrıca, kitabın çevirisi de büyük bir heyecan dalgası yarattı bizde. Değerli çevirmenimiz Tevfik Turan, biraz da “Bu eser 1920’li yıllarda (yani Almanya’da yayımlandığı yıllarda) dilimize kazandırılsaydı nasıl olurdu?” sorusuna cevap niteliğinde bir yaklaşımla çevirdi bu eseri. Turan, eserin özgün ve içeriğiyle zıt duran yumuşak üslubunu korurken bir yandan da dönemin ruhunu, o günkü Türkçenin artık konuşma ve yazı dilimizde pek sık ve hatta hiç rastlamadığımız sözcük, sözdizim ve ifade tercihleriyle yakalamayı hedefledi. Bunun dışında, yayınevi olarak şunu savunuyoruz: Bir edebiyat eserini sadece bizi etkileyecek bir öyküyü, karakterleri veya olay örgüsünü bulmak için değil, dağarcığımıza yeni (eski olsa da ilk kez duyuyorsak yenidir!) sözcükler, deyimler katmak; özgün metaforlar, anlatım biçimleri ve sözdizimleri keşfetmek için de okuruz. Michel Butor’un tarifiyle, yeni gerçekliklere yeni anlatım biçimleri gereklidir. Eğer bu olmasaydı bütün edebiyat metinleri birbirine benzerdi ve biz de belli cümleler ve sözcüklerle çevrili bir alanda mahsur kalırdık ki bu da edebiyatın doğasına tamamen aykırıdır. Bu nedenle, değerli çevirmenimizin bu cesur girişimine sahip çıkmaktan dolayı da ayrıca mutluyuz.

Ernst Jünger

Yazar Hakkında Ernst Jünger

1895’te Heildelberg’de doğdu. Varlıklı bir ailenin çocuğu olarak ilk ve orta öğrenimini Almanya’nın farklı şehirlerinde tamamladı. 17 yaşında evden kaçıp Fransız Yabancı  Lejyonu’na katıldı, hemen ardından da gönüllü olarak Alman ordusuna yazılarak I. Dünya Savaşı’na katıldı. Çarpışmalarda birçok kez yaralanan Jünger, buradaki tecrübelerini savaşın bitiminde kaleme aldığı, otoritelerce savaş edebiyatının gelmiş geçmiş en büyük yapıtlarından –birçoklarına göreyse 20. yüzyılın en iyi savaş kitabı– sayılan In Stahlgewittern’de (Çelik Fırtınalarından) alışılmışın dışında bir üslupla aktardı. Savaştan sonra Leipzig Üniversitesi’nde zooloji okuyan Jünger, her ne kadar liberalizm karşıtı fikirlere ve radikal ulusalcı bir söyleme sahip olsa da Hitler’in arkadaş olma isteğini ve döneminde önerilen tüm mevkileri reddetti ve rejimle başı derde girdi. II. Dünya Savaşı’nda yüzbaşı olarak askere alındı ve Paris’in işgali sırasında orada bulundu. 1944’te adı Hitler’e yapılacak suikast girişimine karışsa da soruşturma sonunda herhangi bir cezayla karşılaşmadı. Fakat aynı yıl büyük oğlu bir bahane ile hapsedildi ve öldürüldü. Küçük oğlu Alexander ise 1993 yılında intihar etti. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra dört yıl boyunca sansüre uğrayan Jünger, Brecht gibi yazarların çabalarıyla aklandı ve kitapları tekrar raflarda kendine yer bulmaya başladı. Art arda romanlar, denemeler yayımlayan Jünger aynı zamanda yakın arkadaşı Heidegger gibi filozoflarla yazıştı ve felsefi metinler de kaleme aldı. Yaşamına sayısız macera, kahramanlık nişanı, sefalet, acı, büyük eserler ve övgüler sığdıran Ernst Jünger 103 yaşında Riedlingen’de hayata gözlerini yumdu.

Yayımladığımız Diğer Kitapları