On Sözcükte Çin
Yu Hua
Kültür Devrimi’nden bugüne kadarki kırk yıllık sürede “Halk” sözcüğünün içi boşaltılmıştır Çin gerçekliğinde. Şimdi, Çin’de popüler olan ekonomik terminolojiye göre “Halk” sadece bir paravan şirkettir ve Çin farklı dönemlerde farklı içeriklerle onu kullanarak pazara girer.
Yaşamak ve Kanını Satan Adam gibi romanlarıyla tanınan ve modern Çin edebiyatının en büyük yazarlarından biri olan Yu Hua, bu sefer bir kurmaca yazarı olarak değil, ülkesinin ve toplumunun yakın tarihine ve bugününe dair sözü olan bir aydın kimliğiyle karşımızda.
Yu Hua, On Sözcükte Çin’de hem kendi hayatının ve yazarlığının mihenk taşlarını, hem de Kültür Devrimi yıllarından itibaren Çin’in geçirdiği değişim safhalarını pek çok ilginç hikâye eşliğinde, merkezine on anahtar sözcüğü alarak anlatıyor.
Her bir sözcük, bir edebiyat ustasının kaleminde köklü bir geçmişin ve kültür mirasının “dört bir yanına” uzanırken biz de gözlem gücü yüksek bir yazarın, bir ülkeye ve topluma dair alternatif bir tarih okuması yapmak için ne kadar değerli olabileceğine tanık oluyoruz.
On Sözcükte Çin, yazarın Yaşamak romanını da Türkçeleştiren Bahar Kılıç’ın Çince aslından çevirisiyle…
Bu kitabı neden yayımladık?
Daha önce -okurlarımızca çok da sevilen- iki romanını yayımladığımız Yu Hua’nın bu kitabı gerçek bir yazarın ülkesi üzerine düşüncelerini nasıl hikâye edebileceğini gösteriyor. Ayrıca romanlarında ve öykülerinde görünen dünyanın, karakterlerin kaynağını çok iyi bir biçimde bu kitabında resmeder Yu Hua. Çin gibi büyük ve eski bir ülkenin değişimini Yu Hua gibi bir yazarın kaleminden okumak hem büyük keyif verdiği hem de özgün bir bakış açısı kazandırdığı için yayımladık bu kitabı.