Odysseia’nın Kayıp Bölümleri
Zachary Mason
Odysseus’un Troya Savaşı sonrasındaki maceraları şöyle de özetlenebilir: “Bütün dönüşler İthake’yedir.”
Zachary Mason, Odysseia’nın Kayıp Bölümleri’nde Odysseus’un, deyim yerindeyse “bütün dönüşleri”ni, kırk dört bölümde yeni güzergâhlar çizerek, başka başlangıçlar ve farklı sonlar yaratarak anlatıyor. Calvino’nun Görünmez Kentler’de Marco Polo’nun anlattıklarını yeniden kurgulayarak bambaşka şehirler inşa etmesi gibi, Zachary Mason da canlı bir hayal gücü ve ona yakışan destansı bir dille Homeros’un destanını yeniden düşlüyor: İthake’ye giden yolda hayaller, kahramanlıklar ve hüzünlerle örülmüş yeni maceralar ve bambaşka hikâyeler sunuyor.
Mitoloji sevenleri yepyeni öykülerle tanıştıran Odysseia’nın Kayıp Bölümleri, Odysseus’la henüz tanışmayanları ise efsanelerin büyülü dünyasına davet ediyor.
Kapak tasarım (Jaguar Kitap için): Dwayne Booth (Mr.Fish)
Aysu Önen, Homeros cover ft. Odysseus, SabitFikir:
http://www.sabitfikir.com/elestiri/homeros-cover-ft-odysseusEsra Yalazan, Odysseus’un Bütün Dönüşleri, Kitap Zamanı:
http://www.zaman.com.tr/kitap-zamani_odysseusun-butun-donusleri_2249111.html
Bu kitabı neden yayımladık?
Raymond Queneau’ya göre tüm edebiyat ya İlyada’dan ya da Odysseia’dan doğar. Zaten bu iki dev kitaba yapılan göndermeleri ve çeşitlemeleri saymak imkânsızdır. James Joyce’un Ulysses’i bu durumun en önemli ve ünlü örneklerdendir. Bu örneklere şimdi Zachary Mason’ın Odysseia’nın Kayıp Bölümleri de eklenmiş oldu. Mitoloji sevenler için harika “parça”lar barındırmasının yanı sıra, malum destandan haberi olmayan bir okurun bile Mason’ın yarattığı labirentler arasında dolaşmaktan hoşlanacağını düşünüyor olmamız bu kitabı yayımlamamızda büyük pay sahibi oldu. Selin Siral’ın harika çevirisiyle yayımladığımız Odysseia’nın Kayıp Bölümleri’nin, henüz oldukça küçük olan Jaguar Kitaplığı’na yakışacağını düşündük. Ayrıca küçük bir not: Amerika’da “Lost Books of Odyssey: A Novel” ibaresiyle sunulmasına rağmen; kitaptaki kırk dört bölümün, müstakil kırk dört öykü olarak da okunabileceğini söylemek gerek.