Jakob Von Gunten
Kitap Adı Jakob Von Gunten
Yazar Robert Walser
Yayıncı Jaguar Kitap
Çeviren Gül Gürtunca
Editör Berk Çetin
Sayfa Sayısı 145 Sayfa
ISBN 9786056923944
Paylaş

Jakob Von Gunten

Robert Walser

1909’da yayımlanan Jakob von Gunten, birçok bakımdan öncü bir roman: Kafka, Musil, Döblin gibi yazarların, bireyin kurumlar ve toplum karşısındaki durumunu ele alan edebi yapıtlarına öncülük etmiş, esin kaynağı olmuştur.

Benjamenta Erkek Enstitüsü’nün on yedi yaşındaki öğrencisi Gunten, yatılı okuldaki yaşamı, gözlemleri ve gizliden gizliye geliştirdiği fikirleriyle edebiyat tarihinin unutulmaz karakterlerindendir.

Dünya edebiyatının büyük yazarı Robert Walser’in en iyi kitabı sayılan Jakob von Gunten, Gül Gürtunca’nın Almanca aslından çevirisiyle…


“Peri masallarının bittiği yerde Walser başlar.” – Walter Benjamin

“Jakob von Gunten, edebiyat tarihinde kendinden önce bir örneği olmayan bir karakterdir.” – J. M. Coetzee

“Walser’i yüz bin kişi okusa dünya daha iyi bir yer olurdu.” – Hermann Hesse

Bu kitabı neden yayımladık?

Ülkemizde daha önce yayımlanan fakat baskısı bulunmayan Jacob von Gunten’i yine Gül Gürtunca’nın -yeni bir edisyon sürecinin sonunda- çevirisiyle yayımladığımız için büyük bir mutluluk duyuyoruz. Yirminci yüzyılın henüz başlarındayken (1909) modern zaman insanını kâhince anlatan Jacob von Gunten hakkında Hermann Hesse’den Walter Benjamin’e dek pek çok insanın yorumları, onu neden yayımladığımızı da anlatıyor aslında. Edebiyatla iyi bir ilişkisi olan her okurun çoğunu bildiği veya kolaylıkla erişebileceği bu yorumları ise kitabın arka kapağında tekrar etmekten kaçındık ve -okurlarımızın da hoşgörülerine sığınarak- o sözlerin var olduklarını hatırlatmakla yetindik.

Robert Walser

Yazar Hakkında Robert Walser

Robert Walser, 15 Nisan 1878’de İsviçre’nin Biel kentinde doğmuş olan bir yazardır ve 25 Aralık 1956’da İsviçre’de hayata gözlerini yummuştur. Walser, modernist edebiyatın önde gelen figürlerinden biri olarak kabul edilir ve özellikle mikrografik yazıları ve özgün yazım tarzı ile tanınır.

Walser, genç yaşlarda edebiyata olan ilgisini göstermeye başladı ve ilk öykülerini yayımlamaya başladı. Eserlerinde genellikle sıradan yaşamın detaylarına, günlük olaylara ve sıradan insanların deneyimlerine odaklanır. İlk eserleri, onun edebi tarzının temellerini atmıştır. Daha sonra, dil ve ifade özgürlüğüne verdiği önemle dikkat çeken eserler üretti.

Walser’in en önemli eserlerinden biri olan “Jakob von Gunten”, kendine özgü bir anlatım tarzı ve özgün bir karakterle dikkat çeker. Yazar, eserlerinde genellikle geleneksel edebiyat kurallarını zorlayarak, dilin sınırlarını keşfetmeye çalıştı. Ayrıca, onun mikrografik yazıları, küçük detaylara ve anlık gözlemlere odaklanan, sıradanlık içindeki güzellikleri yakalayan bir tarzı temsil eder.

Walser’in yazıları, özellikle Franz Kafka, Robert Musil, Walter Benjamin ve diğer modernist yazarlar üzerinde derin bir etki bıraktı. Ancak, yazarın kişisel yaşamı, zihinsel sağlığı ve zamanla giderek artan bir şekilde izolasyona çekilmesi, onun edebi kariyerini olumsuz etkiledi. Walser, hayatının son yıllarını bir akıl hastanesinde geçirdi.

Robert Walser, ölümünden sonra eserleri ve yazım tarzıyla edebiyat dünyasında daha fazla takdir gördü. Özellikle 20. yüzyılın ortalarından itibaren, eserleri çeşitli dillerde yayımlanarak geniş bir okuyucu kitlesi tarafından keşfedildi ve takdir edildi.