Annemin Otobiyografisi
Kitap Adı Annemin Otobiyografisi
Yazar Jamaica Kincaid
Yayıncı Jaguar Kitap
Çeviren Umay Öze
Editör Berk Çetin
Sayfa Sayısı 160 Sayfa
ISBN 9786257027434
Paylaş

Annemin Otobiyografisi

Jamaica Kincaid

İskoç-Afrikalı karışımı baba ile Karayipli bir anneden doğma Xuela Claudette Richardson, Karayipler’de geçen ömrünün yetmiş yıllık bir dökümünü çıkarır bu romanda.

Xuela, doğumu esnasında annesini kaybetmiştir. Önce bir sütanneye verilir. Yedi yaşındayken yeniden evlenen babası tarafından tekrar eve getirilip sonrasında yine başka bir ailenin yanına gönderilir. Bir çocuk, bir genç kız ve bir kadın olarak sömürge altındaki ülkesinde geçen yaşamı doğal olarak sıradan bir yaşam olmayacaktır.

Mülksüzleştirilmişlerin kulak tırmalayıcı dili diyebileceğimiz bir dil kullanıyor Jamaica Kincaid, taklit edilmesi neredeyse imkânsız bir dil: Çünkü Xuela’nın yaşamı da taklit edilemez. Bu yaşam sadece hep yeniden doğar; sömürgeyle, yok sayılmayla, annenin ölümüyle yeniden doğar… Daha önce Türkçede hiçbir kitabı yayımlanmayan Jamaica Kincaid’in olgunluk dönemi eserlerinden Annemin Otobiyografisi, Umay Öze’nin çevirisiyle…

“Bir insanı bebekliğinden itibaren gözlemlemek; tıpkı yeni tomurcuklanan bir çiçeği gözlemler gibi, taçyapraklarının başta birbirlerine sımsıkı sarılışlarını, sonra her birinin doğallıkla gevşeyip yayılışını ve çiçek oluşunu, yani bir çiçeğin ömrünü anbean gözlemler gibi gözlemlemek muhteşem bir şey olmalı; gözlerde, dudakların iki kenarında durmaksızın biriken deneyimleri, kaşlardaki sarkmayı, kalpteki, ruhtaki ağırlaşmayı, bel ve göğüs çevresindeki kalınlaşmayı, yaşlılıktan değil, sırf hayatı ihtiyatla yaşamaktan yavaşlayan adımları; tüm bunları gözlemlemek, tüm bunları fark etmek muhteşem bir şey olmalı; gözlemleyenin, tanık olanın duyduğu haz, gözlemlenen ile gözlemleyen, fark edilen ile fark eden arasında görünmez bir ırmaktır ve ben pek çok yönden sevginin tanımı olan bu görünmez ırmaktan yoksun bir hayatın daima eksik kalacağına, asla tamamlanamayacağına inanıyorum. Beni kimse gözlemlemedi, beni kimse fark etmedi, ben kendi kendimi gözlemledim ve fark ettim; o görünmez ırmak benden bana aktı. Çaresizliğime isyan ederek, çaresizliğimden sevdim kendimi, çünkü elimde bundan başka bir şey yoktu. Böyle bir sevgi iş görür, ama sadece iş görür, sevgilerin en iyisi değildir; rafta çok uzun süre bekleyip ekşimiş bir yiyeceğin, yendiğinde insanın midesini yakan bir yiyeceğin tadı vardır bu sevgide. Ama iş görür, iş görür çünkü yerini alacak başka bir şey yoktur; iş görür, ama kesinlikle önerilmez. “

Jamaica Kincaid

Yazar Hakkında Jamaica Kincaid

25 Mayıs 1949’da, Antigua ve Barbuda’nın başkenti St. John’s’ta dünyaya geldi. Doğum adı Elaine Potter Richardson’dı. 9 yaşına dek ailenin tek çocuğu olarak büyüdü; fakat bu yaştan 16’sına dek üç erkek kardeşi dünyaya geldi. 16’sında, artık üvey babası hastalığından dolayı iş göremediği için annesi Jamaica’yı aileye destek olması için okuldan aldı.

Bir yıl sonra New York’un en müreffeh semtlerinden Scarsdale’a hizmetçi olarak çalışması için gönderildi. Annesinin bu kararına çok içerledi ve ayrıldıktan 20 yıl sonra memleketine ilk kez dönene dek ailesiyle irtibatını kesti. Bir yandan hizmetçi olarak çalışırken diğer yandan bir yüksekokulda akşam derslerine katılmaya başladı. Üç yıl sonra hizmetçilik işini bıraktı ve New Hampshire’daki Franconia College’a tam burslu girmeye hak kazandı. Bir yıl sonra okulu bırakıp New York’a döndü, The Village Voice, Ingénue ve Ms. gibi dergilerde çalıştı. 1973’te Jamaica Kincaid ismini kullanmaya başladı. The New Yorker’ın editörü William Shawn tarafından keşfedildi ve 1976’da bu dergide kadrolu yazar olarak çalışmaya başladı. 1979’da, William Shawn’un besteci oğlu Allen Shawn ile evlendi ve bu evlilikten biri kız biri erkek iki çocukları oldu. 1983’te öykü derlemesi At the Bottom of the River yayımlandı. Bu derlemeyi Annie John (1985), Lucy (1990) ve Annemin Otobiyografisi (1996) adlı romanları takip etti.

1996’da, editör Tina Brown’un aktris Roseanne Barr’ı özgün bir feminist ses olarak bir sayıya konuk editör olarak seçmesi üzerine, Brown’un dergiyi daha az edebî, daha çok ünlü ve tiraj odaklı hale getirmesine muhalefetle The New Yorker’dan istifa etti. 2002’de Allen Shawn’dan boşandı. Diğer romanları Mr. Potter 2002’de, See Now Then ise 2013’te yayımlandı.

Kincaid eserlerinde kendi geçmişinden ve güncel tecrübelerinden fazlasıyla beslenerek kolonyalizm, emperyalizm, ırkçılık, sınıf, iktidar, aile, ergenlik ve cinsellik gibi temaları işledi. Yazar hâlen Vermont’ta yaşamaktadır.