Tiksinti
Kitap Adı Tiksinti
Yazar Horacio Castellanos Moya
Yayıncı Jaguar Kitap
Çeviren Süleyman Doğru
Sayfa Sayısı 88 Sayfa
ISBN 9786257027540
Paylaş

Uzun yıllardır Kanada’da yaşayan sanat tarihi profesörü Edgardo Vega, annesinin ölümü üzerine hem cenazeye katılmak hem de kardeşiyle birlikte anneden kalan evin satış işlemlerini halletmek için, apar topar ülkesi El Salvador’a döner. Edgardo Vega, bu zorunlu dönüşte görüşmek istediği tek arkadaşı Moya ile bir birahanede buluşur. Bu buluşmada ülkesine ve ona dair her şeye âdeta bir taramalı tüfekle yaylım ateşi açar: Ordudan siyasetçilere, cahil ve aptal halktan içtikleri biraya, hatta kardeşine, onun eşi ve çocuklarına kadar herkes payını alır bu öfke patlamasından.
Ancak tüm bu yaylım ateşi sırasında, Moya’nın usta ve gerçekçi kalemi tekdüze giden öyküyü bambaşka bir boyuta taşır ve onu bir öfke, nefret kasırgasından absürt bir farsa dönüştürür.

Tiksinti, Süleyman Doğru’nun İspanyolca aslından çevirisiyle…

Benim kuşağımdan, dehşeti ve Latin Amerika’nın uzun süredir gizli bir Vietnam olduğu gerçeğini nasıl anlatacağını bilen tek yazar. Tiksinti Moya’nın en karanlık ve belki de en iyi eseri. 
—Roberto Bolaño

Horacio Castellanos Moya

Yazar Hakkında Horacio Castellanos Moya

Honduraslı bir anne ve El Salvadorlubir babanın oğlu olarak 1957 yılında Honduras’ta doğdu. Ailesi, o dört yaşındayken El Salvador’a taşındı. Castellanos Moya, Toronto’daki York Üniversitesi’ne kaydolduğu 1979 yılına kadar El Salvador’da yaşadı. Ülkesine gerçekleştirdiği bir ziyaret sırasında, eylem yapan silahsız öğrenci ve işçilerin, hükümetin keskin nişancıları tarafından öldürüldüğüne tanık oldu. El Salvador’dan ayrıldı, ancak okul için Kanada’ya geri dönmedi. Bunun yerine Kosta Rika ve Meksika’ya seyahat etti ve gazeteci olarak çalıştı. 1932 Salvador köylü katliamı sonrasında kurulan bir siyasi parti olan Farabundo Marti Ulusal Kurtuluş Cephesi lehine yazılar yazdı. Fakat parti içindeki şiddetli çatışmalar nedeniyle hayal kırıklığı yaşadı. Castellanos Moya, 1991 yılında Tendencias adlı aylık kültür dergisine yazmak üzere El Salvador’a döndü. 1995 yılında, haftalık olarak yayımlanan Primera Plana’nın kuruluşuna katkıda bulundu ve 1996 yılına kadar orada çalıştı. Birkaç yıl içerisinde Insensatez, El asco, Thomas Bernhard en El Salvador, La Diabla en el espajo’nun (Aynadaki Dişi Şeytan, Sel Yay.) da aralarında bulunduğu romanları yayımlandı. El asco’nun kahramanı, ülke aleyhine 119 sayfalık bir hiciv yayımlamak üzere on sekiz yılın ardından El Salvador’a dönen Thomas Bernhard-vari bir karakterdir. Bu roman, bazı El Salvadorluları öfkelendirerek kitabın yasaklanması ya da yakılması çağrılarına yol açtı. Castellanos Moya’nın annesi oğluyla ilgili ölüm tehditleri alınca, Moya 1997 yılında El Salvador’u terketmek zorunda kaldı. Castellanos Moya, 2002 yılında başlayarak on yılını Meksiko’da gönüllü sürgünde geçirdi. Orada kaleme aldığı Guatemala: Nunca mas! Insensatez (Senselessness) adıyla 2008’de İngilizceye çevrilen ilk romanı oldu. Castellanos Moya, 2004-2006 yılları arasında Frankfurt Kitap Fuarı tarafından desteklenen konuk yazar programı bursuna, 2006-2008 yılları arasında ise City of Asylum/Pitsburg konuk yazar bursuna değer görüldü. 2009 yılında, konuk araştırmacı olarak Tokyo Üniversitesi’nde bulundu. Şu anda Iowa Üniversitesi’nde ders vermekte ve Sampsonia Way dergisinde düzenli olarak köşe yazıları yazmaktadır.

Yayımladığımız Diğer Kitapları