Seraphita
Kitap Adı Seraphita
Yazar Honore de Balzac
Yayıncı Jaguar Kitap
Çeviren İsmet Birkan
Editör Ferhat Özkan
Sayfa Sayısı 200 Sayfa
ISBN 9786056374302
Paylaş

Seraphita

Honore de Balzac

“Çoğu kez insana, daha önce içinde yaşadığı hataların tam karşıtı olan erdemleri edinmesi için bütün bir hayat daha gerekir.”

İnsanlık Komedyası’nın bugüne dek Türkçede eksik kalmış mistik temel taşlarından biri olan bu romanda, bazen Séraphita isimli zarif bir genç kıza, bazense Séraphitus adlı genç bir erkeğe dönüşen meleksi ve göksel kahraman; ruh, Tanrı, inanç, kadın ve erkek ilişkileri hakkındaki fikirleriyle iki yüz yıla yakın bir süredir insanlığı büyülüyor.

Balzac’ın, tıpkı ilk sayfalarda harikulade bir anlatımla bahsettiği o zor iklimleri ve yüksek tepeleri aşan okuyucularını metafizik bir şölenle ödüllendirdiği Séraphita, bambaşka bir Balzac’la tanışmak ve büyülenmek isteyenler için, İsmet Birkan’ın çevirisiyle ilk kez Türkçede…

“Séraphita benim ustalık eserim olacaktır. Bir Goriot Baba her gün yazılabilir ama Séraphita gibi bir yapıt bir ömürde ancak bir kez ortaya çıkar.”
Balzac

“Özellikle Séraphita beni her zaman derinden etkilemiş, hattâ rahatsız etmiştir.”
Carlos Fuentes

“Balzac ideal güzelliğe hiç bu kadar yaklaşmamıştı.”
Theophile Gautier

“Benim bugüne dek çevirdiğim en sıra dışı ve ilginç metin…”
İsmet Birkan

“İnsanlık Komedyası”nın Göğe Açılan Kapısı, Burcu Bayer, SabitFikir:
http://sabitfikir.com/elestiri/%E2%80%9Cinsanlik-komedyasi%E2%80%9Dnin-goge-acilan-kapisi

Bu kitabı neden yayımladık?

Roman sanatının kurucu devlerinden Balzac’ın bu eseri tipik bir Balzac romanı değil. Zaten kendisi de bir Goriot Baba’nın defalarca yazılabileceğini ama böyle bir eserin bir ömürde ancak bir kez yazılabileceğini söylemiştir. Jaguar, İnsanlık Komedyası’nın temel kitaplarından olan bu romanı, büyük çevirmenlerimizden İsmet Birkan’ın çevirisiyle Türkçeye kazandırmaktan gurur duyar.

Honore de Balzac

Yazar Hakkında Honore de Balzac

1799’da, taşralı bir burjuva çocuğu olarak Touraine’de doğdu. Napoleon’un zafer hikâyelerini dinleyerek büyüdü ve belki bu yüzden hayatı boyunca, onun kılıçla bitiremediğini kalemle tamamlamak istedi. Daha on dört yaşındayken İrade Üzerine adlı bir kompozisyon yazdı. Babası onun bir avukat olmasını istedi. Fakat Balzac ailesiyle bir anlaşma yaparak iki yıl boyunca açıklıktan ölmemesine yetecek kadar bir aylık ve edebiyatla uğraşma izni kopardı. Başarısız roman denemeleri yazdı. Beş yıl sonra, istediği şöhrete ve özgürlüğe hâlâ ulaşamamıştı. Klasik kitapları basıp satarak özgürlüğünü kazanmak istedi fakat tam tersine büyük bir borç altına girdi. Kendisini odasına kilitledi ve borçlarını hafifletmek için bir kürek mahkûmu gibi durmaksızın yazdı. Hiçbir zaman istediği refaha kavuşamadı. Belki bu yüzden Flaubert, onun hakkında “Bu adam ne para canlısı… Sanat meseleleriyle hiç uğraştığı yok!” dedi. Yazdıkça eleştirildi, eleştirildikçe yazdı. Tüm olumsuzluklara rağmen kahve içmekten ve yazmaktan vazgeçmedi. Bastonunun üzerinde “Ben her engeli parçalarım!” yazıyordu. Penceresinden gördüğü aynı manzarayı her sabah farklı bir üslupla kâğıda dökerek “yazı alıştırmaları” yaptı, tahta masasına tebeşirle çizdiği halkaların içine adlarını yazdığı yemekleri hayal ederek açlığını bastırdı. Kahve içmeye ve günde durmaksızın on altı saat yazmaya devam etti. 1829’da ilk ciddi başarısına ulaştı. Mistik yapısının en ışıltılı eserlerinden biri olan Séraphita’yı yazdığı 1834 yılı, onun olgunluk çağını gösteriyordu. Elli bir yıllık yaşamına İnsanlık Komedyası’nı oluşturan doksana yakın roman ve novella sığdırdı. İki binden fazla karakter yarattı. En az elli bin fincan kahve içti. Edebiyat tarihine realist romanın kurucularından biri olarak geçti. Dostoyevski, onu idolü olarak gördü ve Eugenie Grandet’sini Rusçaya çevirdi. Zola’ya göre hiçbir mimarın tamamlayamayacağı bir Babil Kulesi inşa etti ve Cemil Meriç’e göreyse Batı’nın Binbir Gece Masalları’nı yazdı. Ölüm döşeğindeyken “Bianchon! Bana Bianchon’u çağırın, beni ancak o iyileştirebilir!” diye haykırsa da Goriot Baba başta olmak üzere birçok romanında kullandığı hayalî doktoru -hâliyle- gelmeyince 1850 yılında, on yedi yıllık aşkıyla evlendikten beş ay sonra, hayata gözlerini yumdu. Bizlere sadece İnsanlık Komedyası’nı değil, tutkuyla yazan bir yazarın neler yapabileceğini gösteren bir irade örneği de bıraktı.