Bayan Caliban
Rachel Holmes Ingalls
“Ingalls’ın hayal gücünün ve imgeleminin nesre dönüştüğündeki sahiciliği şaşırtıcıdır. Bayan Caliban, kayda değer bir sonuca ulaşmayan bir aşk hikâyesinin tüm acı-tatlı görünümlerini, melankolisini içinde barındırır.”
Joyce Carol Oates
“Gerilimi bir an bile azalmayan, son derece ustalıklı yazılmış bir eser.”
Ursula K. Le Guin
Dorothy, ev işlerinin tekdüze akışı ve evliliğindeki eşitsizliğin yıkıcılığı içinde yuvarlanıp gitmektedir. Bir akşam yine yemek hazırlamak için mutfağa girdiğinde, denek olarak kullanılmak üzere hapsedildiği enstitüden kaçan Larry isimli devasa bir yaratıkla karşılaşır. Bu karşılaşma ile birlikte hayatları birdenbire yön değiştirir. İlişkileri ilerledikçe ve birbirlerini daha yakından tanıdıkça bu iki farklı dünyanın kesişimi, yepyeni bir özgürleşme alanına dönüşmeye başlar.
20. yüzyıl Anglo-Amerikan edebiyatının gömülü kalmış cevherlerinden Bayan Caliban ile toplumsal cinsiyet rolleri, aşk, cinsellik ve kıskançlık gibi konuları kendine has gerçeküstü bir atmosferde bir araya getiren Rachel Ingalls, ilk kez Türkçede.
Prospero Serisi : 5. Kitap
Shakespeare’in Fırtına’sında Prospero, kızıyla birlikte on iki yıl yaşamak zorunda kaldığı adadan ayrılırken sihirli asasını ve kitaplarını gömer. Prospero’nun kayıp kitaplarından mahrum kalan insanlığın kendi rüyalarını (ütopya), kâbuslarını (distopya), hayallerini (fantastik) ve geleceğini (bilimkurgu) yazmaktan başka çaresi kalmamıştır artık.
Bu kitabı neden yayımladık?
Rachel Ingalls’ın bu ünlü romanı genellikle kadın, toplumsal cinsiyet, evlilik, aşk vb. gibi konular üzerinden defalarca yorumlanmıştır. Bunun yanında Bayan Caliban adeta bir modern peri masalı. İnce bir melankolinin ve bize “üzülme yaratık, evet, bu dünyada sana yer yok ama bizlere de yok” dedirtecek kadar gerçekçi bir peri masalı. Aynı zamanda bu serimizin adının geldiği Fırtına’daki Caliban’a bir gönderme olması bizim için hoş bir rastlantı…