Tanrısız Gençlik
Kitap Adı Tanrısız Gençlik
Yazar Ödön von Horváth
Yayıncı Jaguar Kitap
Çeviren Oktay Değirmenci
Editör Ferhat Özkan
Sayfa Sayısı 192 Sayfa
ISBN 9786056663710
Paylaş

Tanrısız Gençlik

Ödön von Horváth

Hayatın her zerresine ince ince sızmış faşizm, genç bir öğretmeni “vatan”a veya vicdanına ihanet etmeye zorlar. Devrin hâkim değerlerini ayakları altına alıp hakikate doğru attığı her adımda, güncelliğini hiç yitirmeyen sorular sorar genç öğretmen: Karanlık zamanlarda sormak ve cevaplamak için cesaret gerektiren sorular.

Uzun bir süre boyunca hak ettiği değeri göremese de, Almancanın yirminci yüzyıldaki en önemli yazarlarından biri olduğu hiç unutulmayan Ödön von Horváth, çocukların bile masumiyetlerini kaybettikleri bir çağı anlatıyor Tanrısız Gençlik’te. Tanrısız Gençlik, Oktay Değirmenci’nin Almanca aslından çevirisi ve göndermelerle örülü bir romanın büyüklüğünü biraz daha anlaşılır kılan açıklamalarla…

“Horváth, Brecht’ten daha iyi.”

Peter Handke

“Neslinin en yetenekli yazarı.”

Stefan Zweig

Bu kitabı neden yayımladık?

Tanrısız Gençlik, sadece Nazi döneminde değil, eğer aklımız ve vicdanımız ipotek altına verilirse her dönemde başımıza bela olacak evrensel bir sorunu kendisine has bir estetikle ortaya koyar. Özellikle aklın, iradenin, vicdanın başkalarının ipoteği ve emri altına vermenin ne büyük bir yıkıma yol açtığını tüm çıplaklığıyla gördüğümüz bugünlerde, tek başına yeterli bir sebep…

Ödön von Horváth

Yazar Hakkında Ödön von Horváth

Ödön von Horváth, 1901’de Macar bir diplomatın oğlu olarak, o zamanlarda Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun toprağı olan, bugün ise Hırvatistan sınırları içinde kalan Fiume’de (Rijeka) doğdu. İlkokula 1908’de Budapeşte’de başladı. Babası soyluluk unvanı alarak Münih’e tayin edilse de Ödön, ailesinin yanında kalarak ilköğrenimini Budapeşte’de, ortaöğrenimini ise Bratislava ve Viyana’da, -anadili olmayan- Almanca okuyarak tamamladı. Üniversite eğitimi için gittiği Münih’ten diplomasız bir şekilde ayrıldı ve Berlin’e yerleşti. Sonrasında Bavyera’da ve Murnau’da yaşadı. Oldukça verimli geçirdiği gençlik yılllarında yazdığı oyunlar edebî çevrelerden övgü, Nazi yanlısı basından ise yergi aldı. 1924’te katıldığı Alman İnsan Hakları Derneği adına çalışmalarda bulundu. 1931’de Kleist Ödülü’ne layık görüldü. 1933’te Nazi baskısının artması nedeniyle Viyana’ya yerleşti. Fakat Avusturya’nın Nazi Almanya’sıyla birleşmesi üzerine 1938’de ilk önce Budapeşte’ye, daha sonra ise Paris’e kaçtı. Daha ilk eserlerinde bile işlediği faşizmin, öngördüğü biçimde yoğunlaşan baskısını konu alan Tanrısız Gençlik [Jugend ohne Gott] romanı 1937’de Amsterdam’da yayımlandı. 1939’da, Tanrısız Gençlik’in film uyarlaması için bir görüşmeye giderken Champs-Elysees’de fırtınadan korunmak için sığındığı bir ağaca yıldırım çarptı ve kopan dal parçasının üzerine düşmesi sonucu henüz otuz sekiz yaşında hayatını kaybetti.