Kâğıt Ev
Carlos María Domínguez
Bazı insanlar kitap okumaz, bazıları okur ve kimileriyse okumakla kalmayıp onlarla birlikte yaşar.
Kâğıt Ev, işte bu kitap tutkunlarından Carlos Brauer’in ve onun -bir edebiyat profesörü olan- Bruma Lennon’la olan gizemli ilişkisinin, bu ilişkinin gün yüzüne çıkmasına neden olan bir Joseph Conrad cildinin, kitap ve okuma aşkıyla dolu yaşamların hikâyesi…
Arjantinli yazar Carlos María Domínguez’in, yayımlandığı her ülkede büyük ilgi uyandıran novellasını Seda Ersavcı İspanyolca aslından çevirdi.
Peter Sís’in çizimleri ve Cem Ersavcı’nın kapak fotoğrafıyla, kalın ciltlerin arasında saklanacak bir mücevher…
Hayati Roman, Bir Virüs Olarak Kitap, SabitFikir.
Çağlayan Çevik, “Kâğıt Ev”, birparagraf.com
Cem Tunçer, “Bir gün bir kitap okudum ve…”, Cumhuriyet Kitap.
Ömer Ayhan, İnsanlar Kitapların Kaderini Değiştirir, Kitap Zamanı
Yankı Enki, Tuğla Yerine Kitap, Remzi Kitap.
Asuman Kafaoğlu Büke, Kitap Başa Beladır, Radikal Kitap
N. Zeynep Yürük, Gölge Hattı’ndaki Kâğıt Ev, SanatAtak.
Esra Yalazan, “Kitapların Kaderiyle Bağlanan Hayatlar ve ‘Kâğıt Ev’, T24
Bu kitabı neden yayımladık?
Gerçek okurlar-özellikle edebiyat okurları- için, bir insanın kitaplar(ıy)la kurduğu sıradışı, fantastik ilişkinin öyküsünü anlatan kitaplar, tadına doyulmaz kitaplardandır. Çoğumuz bir şekilde kitap okuyarak başlarız yaşama. Biraz şanslı olanlarımız bu beraberliği uzun bir süre devam ettirir, ama bu beraberliği sonuna kadar götürmek ise çok az ve daha şanslı küçük bir azınlığa nasip olur. İşte Kâğıt Ev, bahsettiğimiz küçük azınlığa mensup birinin öyküsünü anlatıyor. Kitap okumayanlar için hiçbir cazibesi olmayan bir yaşam bu. Hatta araba, ev vs. almak varken o parayı kitaba harcamak veya evi sürekli yenilenen eşyalarla doldurmak varken kitaplarla doldurmak, bir gün size sırtını dönecek kişilerle ilişki kurmak varken kitaplarla haşır neşir olmak enayilik gibi görünür. “Bırakalım öyle bilsinler,” der gerçek kitap kurtları. Bir eşya ancak daha yeni bir modeli çıkana kadar insanı heyecanlandırır. Ama daha iyisi var -ki hiçbir gerçek okur böyle bir şey demez- diye bir Tolstoy, Proust, Çehov veya Sait Faik kitabını elinden çıkaran bir okur yoktur. O kitaplar onları her daim sevindirir, mutlu eder. İşte kitaplarla sonuna dek yaşamanın ödülü de budur. Kâğıt Ev’i bunları bize çok güzel anlattığı için yayımladık.